Romantismul ca si curent

Romantismul este o miscare literara foarte importanta care a aparut in Europa de Vest in jurul secolului al XVII-lea si a durat pana la sfarsitul secolului al XIX. Caracteristicile acestui curent literar s-au reflectat chiar si in arta si in lucrarile intelectuale ale perioadei respective. De fapt, acest curent a avut o importanta de o asemenea amplitudine, incat continua chiar si in ziua de azi sa ne afecteze lumea in care traim.

Romantismul a aparut ca o reactie la iluminism, in care se punea foarte mult accentul pe ratiune si pe logica. Pionierii miscarii romantiste au avut ca scop debarasarea de conventiile iluminismului si regasirea identitatii, atat a individului, cat si a identitatii nationale. Miscarea romantista a aparut in Germania, chiar daca a avut ca principala sursa de inspiratie Revolutia franceza. Revolutia industriala, care a aparut cam in aceeasi perioada, se crede ca a fost de asemenea responsabila cu dezvoltarea acestei miscari. Cu toate ca elementele romantice au fost prezente in arta si in literatura de cateva secole, publicatia lui William Wardsworth, "Lyrical Ballads", o colectie de poeme si balade din 1798, a fost ceea ce a impins inainte perioada romantica.

Atunci cand vine vorba despre literatura romantista, trebuie sa stii ca acest curent se axa foarte mult pe concepte precum sunt iubirea, natura si nationalismul. Se stie ca romanticii puneau un foarte mare accent pe legatura dintre natura si iubire, transpunand adesea persoana iubita in mijlocul naturii, unde cei doi indragostiti puteau sa se infrupte unul din celalalt. De asemenea, identitatea nationala este unul dintre cele mai importante notiuni si idei care sunt asociate cu poetii romantici. Acestia credeau ca doar prin recunoasterea valorilor stramosesti si a notiunii de popor, o tara poate sa existe si sa se propulseze in viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce parere ai?

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.