Igiena poate determina boli psihice

Modul in care ne ingrijim corpul poate spune foarte multe despre noi si despre psihicul nostru. Cercetatorii au descoperit ca oamenii care se spala in mod excesiv pe maini pot dezvolta o afectiune obsesiv compulsiva, in timp ce oamenii care isi neglijeaza corpul si sanatatea acestui pot fi afectati de depresie.

Ingrijirea corporala este un lucru foarte important, deoarece in acest fel putem tine la distanta cele mai multe bacterii si virusuri, si putem evita o multime de boli. Cu toate acestea, exista persoane care exagereaza in ceea ce priveste igiena. Chiar daca se spala de 100 de ori pe maini intr-o singura zi sau evita sa dea noroc cu alte persoane de frica de a nu capata vreun virus, astfel de oamenii au nevoie de consiliere psihologica. Oamenii de stiinta spun ca excesele de acest fel, si nu numai, pot dezvolta aparitia bolilor obsesive, sau dupa cum specialistii ii spun- sindromul obsesiv compulsiv.

Aceasta afectiune mai poarta si numele de ”boala indoielii”, deoarece se caracterizeaza prin aparitia unor ganduri stresante, avand la baza sentimentul de anxietate. In general, oamenii care sufera de aceasta boala sunt cuprinsi de sentimente de frica nejustificate. Medicii spun ca aceasta actiune, de igienta in exces, poate conduce catre aparitia acestei boli. Obsesia pentru igiena poate conduce si la eczeme sau alte boli de piele.

OCD apare la adolescenta sau la adultul tanar dar tulburarea poate fi intalnita inca din copilarie, are o evolutie cronica si duce la probleme serioase daca nu este tratata. Persoanele cu acest diagnostic sufera de asemenea de sindrom de panica, fobie sociala sau depresie.

La polul opus se afla persoanele care ignora igiena, iar in acest caz specialistii sustin ca si acest lucru ar putea fi tot de ordin psihic. De cele mai multe ori, cei care nu acorda atentie igienei sunt persoanele depresive. In zilele societatii moderne in care traim, depresia poate sa apara datorita stresului sau a factorilor socio-economici. Depresia este o afectiune care nu tine cont de varsta oamenilor, insa debutul sau ar putea fi inca din adolescenta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce parere ai?

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.