Loviturile la cap ale bebelusilor si copiilor

Perioada in care bebelusul incepe deja sa se rostogoleasca este una plina de aventuri. Tocmai din posibilitatea de a se misca mai mult, de a descoperi mainile, picioarele, miscarile pe care le face si pentru ca devine constient de ele, bebelusul are si riscul mai mare de cazatura. O clipa de neatentie si cade din pat si nu numai, pe diverse suprafete.

Ce se intampla in astfel de cazuri? Parintii trebuie sa stie ca nu este un manifest al dezinteresului fata de mica fiinta. Cu alte cuvinte, chiar si in societatea actuala, moderna, cazurile de lovituri la cap ale copiilor sunt o urgenta frecventa. Nu ezitati sa  mergeti la medic sau orice cabinet privat pediatric. Ba chiar statisticile arata ca un cabinet pediatrie Targu-Mures 2018 inregistreaza aproximativ 3 cazuri pe saptamana. Din fericire, majoritatea sunt fara urmari grave.

Ce trebuie sa stie parinti despre primele reactii in cazul unor astfel de lovituri 

In primul rand, nu este indicata panica. Ca reactie poate normala, oricine se poate panica cand cel mic este poate vanat la fata din cauza plansului exagerat de puternic. Reactia la durere si socul loviturii pot fi cele responsabile cu un plan atipic, unul puternic chiar. Insa cand panica adultului se adauga in aceasta ecuatie, rezulta stari amplificate. Asadar se recomanda calmul celui care se afla langa bebelus.

Totodata calmarea lui este necesara. In astfel de momente un bebelus se simte mai bine cand este tinut in brate, poate chiar usor leganat, cand i se ofera lapte sau cand este distras cu alta activitate. Orice este o maniera placuta lui trebuie incercata.

Urmeaza evaluarea starii. In primele secunde de dupa lovitura locul se poate inrosi, se formeaza o umflatura, deci este evident unde este locul de impact. Este de preferat sa se foloseasca o punga de gheata sau ceva rece pentru a calma durerea. Asteptati-va insa si la reactii de respingere din partea celui mic.

In primele ore de dupa o astfel de lovitura, in general intr-un interval de 24-48 de ore se pot manifesta deja semnele unei situatii agravante. Daca intervine lesinul, pierderea de constiinta, de reactie, daca bebelusul este apatic, nu reactioneaza in niciun fel sau poate chiar are un dezechilibru, este nevoie de interventie urgenta. Cazurile sunt mai delicate mai ales daca este vorba de un sugar de 3 luni sau mai putin.


Mituri despre loviturile la cap 

Desigur ca in timp s-au dezvoltat tot felul de mituri despre acest subiect. Spre exemplu ideea ca un copil nu ar trebui sa doarma dupa un astfel de episod este poate absurda. Nu poti interzice unui copil sa doarma, mai ales dupa ce s-a obosit plangand foarte mult. Insa pe undeva un adevar exista: sa poata fi observat in reactii de catre adult.

Alte mituri se refera la prezenta lesinului ca modalitate de a determina cat de grava este o situatie. Sau daca apare vanataie contuzia e grava sau nu. De fapt, aceste aspecte pot fi inselatoare si doar un medic poate confirma care este starea reala.

Nu este nimic rusinos in a da fuga la medic cu acest pretext. Daca este o lovitura superficiala, cel mic va fi tinut sub observatie cateva ore si ulterior externat. Confirmarea medicala este tot timpul imbatabila si va linisti orice parinte panicat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce parere ai?

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.