Fara gradini zoologice, fara animale de admirat

Desi intr-o oarecare masura actiunile omului sunt menite sa ajute acolo unde speciile de animale sunt pe cale de disparitie nu in toate cazurile astfel de aspecte sunt apreciate. Costa Rica este cel mai bun exemplu, acolo unde se doreste ca gradinile zoologice sa fie desfiintate si interzise prin lege.

Partea buna a lucrurilor atunci cand vine vorba de gradini zoologice este intentia de avansare a unor studii asupra unor specii. Fie ele pe cale de disparitie sau nu acestea sunt sub lupa specialistilor. Mai mult decat atat actiunea umana poate ajuta la reproducere acolo unde se pune accent pe nevoia de a popula. Crescute inca de mici in captivitate animalele de la gradina zoologica practic nu ar avea de ce sa sufere caci nu cunosc viata in salbaticie. Si totusi...

Ministrul atat de pornit pe situatie relateazaca si-a dat seama de impactul pe care il are o gradina zoologica in viata animalelor. Papagalul bunicii a fugit pur si simplu cand a avut ocazia, desi credea ca grija fata de acesta era cea care il anima sa ii ofere papagalului tot ceea ce avea nevoie. Insa libertatea nu are pret.

Insa partea mai putin buna este ca nu toate animalele au sanse sa se readapteze in salbaticie chiar daca acesta este mediul lor natural. Obisnuite cu grija celor care le ofera mancare si apa unele animale crescute in salbaticie pur si simplu nu vor rezista caci nu au o parte din instincte de la a procura mancare pana la a se proteja de ceea ce le inconjoara.

Pe principiul cum o dai sa fie bine intervine si limitarea optiunilor in ceea ce priveste publicul care nu va mai avea posibilitate de a admira animalele salbatice decat in vestitul safari. O situatie care aduce indignare insa din punct de vedere a celor care sunt la mijlocul discutiei un plus in a avea viata ideala, in salbaticie, in libertate totala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce parere ai?

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.