Cel putin in randul celor care traiesc cu o minte si intr-o societate mai deschisa sa locuiesti singur sau in orice caz cu partenerul insa nu cu parintii este un lucru destul de comun si asta inca incepand din anii de facultate. Insa prea putini fac asta si chiar daca au o pornire se intorc tot in "sanul familiei".
Tinerii de tipul celor care nu pleaca din casa parinteasca se numesc adulescenti asa cum sociologii ii caracterizeaza ca si fenomen. Se pare ca se intampla la nivel global insa nu asta pare sa fie o explicatie a ceea ce se intampla. Cand vine vorba de romani acestia sunt cu destule motive la activ pentru un astfel de pas- fie nu au suficienti bani, fie nu isi permit sa se mute singuri, au o situatie financiara mai putin satisfacatoare si asa mai departe.
Sociologii spun ca era celor moderni, generatiile de tineri din zilele noastre prefera de fapt da isi prelungeasca perioada de adolescenta si prin urmare continua sa traiasca cu parintii. In realitatea am putea contesta asta desi cifrele arata cu totul altceva. Fata de 2011 se pare ca numarul celor care locuiesc cu parintii s-a dublat asta in conditiile in care se pare ca natalitatea scade. Asa ca mai multi nu avem insa mai multi cei care se lasa rasfatati.
Mai mult decat a observa un trend se pare ca fenomenul de adulescenta conteaza extrem de mult intr-o societate. Specialistii spun ca acestia intrzie un consum, incetinesc un ritm al economiei din acest punct de vedere. Asa ca nu ne vedem in alt punct decat sa credem ca solutii precum subventionarea de chirii asa cum se intampla in alte state ar putea salva situatia. Cu toate acestea se asteapta si indreptari de situatii asta pentru ca programe precum prima casa s-au extins acum si pentru cei care locuiesc in strainatate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Tu ce parere ai?
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.