Curiozitati despre lucrurilor care ne inconjoara

Te-ai intrebat cat timp poti sa rezisti fara somn? De fapt de ce ai avea nevoie de somn? Explicatiile vin dupa lungi cercetari care dezvaluie cum functioneaza lucrurile din jurul nostru. Spre exemplu stii cat cantareste Pamantul? Cercetarile au demonstrat ca nu mai putin de 5.972 de miliarde de miliarde de tone.

Cat ai putea sa rezisti fara somn? Este o chestiune relativa pana la urma si tinand cont de modalitatile de prelungire a perioadei cu diferite stimulente se poate prelungi. Insa un record in acest sens dateaza din anii 60 cand un tanar de 17 ani a reusit performanta de a sta treaz timp de 11 zile si asta fara stimulente. Ce-i drept avea probleme de concentrare si delira, deci un contribut pentru aceasta stare a avut-o si disfunctia neurologica. 

Stiai spre exemplu ca sistemul digestiv este al doilea creier? Acesta produce cantitatea cea mai mare de seretonina, hormonul fericirii. Mai mult decat atat, tubul digestiv contine o intreaga retea de neuroni, de aici practic pornind senzatia de teama, de control, de siguranta. Nu degeaba este si expresia "a fi tare cu stomacul". 

Cat de repede poate sa alerge o persoana? Raspunsul este de 48km/h asa cum cercetatorii spun insa in plan concret Usain Bolt are limita de 42km/h, un record stabilit in 2009. 

Astfel de recorduri sunt si raspunsul la multe curiozitati pe care le-am putea avea. Insa in numere totul este raportat la limita unei persoane care se poate considera special fata de altii caci a atinge o anumtia cota nu este o posibilitate pentru oricine. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce parere ai?

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.