Cafeneaua mortii

De moarte ne este frica, incontestabil. Doar ca frica, teama se explica prin lipsa de cunostinte despre acest subiect. Cu alte cuvinte ceea ce este necunoscut pare obscur. Asa sa fie oare? O tematica destul de des abordata face si obiectul interesant al unei cafenele.

Un sociolog elvetian a pus bazele unei afaceri. O cafenea ce aparent se inscrie in lista comuna de localuri doar ca invitatia este una diferita si anume sa se discute despre subiectul mortii. Poate ca discutand despre asta ajungem sa indepartam frica despre asta.

Concret si mai mult decat simplu se pare ca intalnirile sunt clasice, de genul a servi o cafea sau orice altceva insa totul se intampla in grup. Un grup care abordeaza tema mortii ce pentru multi inca este un tabu. Se vorbeste cate-n luna si in stele, despre ce se intampla cand mori, ce preferinte au fiecare in parte, cum sa fie totul si despre amintirea celor care raman. Ca si aspect modern se abordeaza si ideea de moarte asistata acolo unde o conditie medicala nu mai permite un regres al bolii si traiul este chinuit.

Deja acest fenomen a luat amploare. Au avut loc peste 1400 de intalniri in peste 26 de tari, cu acelasi profil al modului de desfasurare. Se crede ca discutand lejer si cat mai mult, cu schimb de idei si totul intr-un cadru cat mai vesel ideea de moarte nu va mai fi perceputa ca fiind totul drastic si atat de trist. Initiativa, spun unii, ar trebui incurajata. Avand in vedere trendul de a ne indeparta de unele perceptii religioase si de a avea frica ca vom muri insingurati cel putin in teorie si din punct de vedere psihic sa stim la ce sa ne asteptam face bine sa cunoastem cat mai multe despre acest subiect.

Cel putin pentru a diminua teama de moarte intalnirile la cafeneaua mortii sunt benefice. In Romania inca nu s-a ajuns insa nu este prea tarziu pentru asta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce parere ai?

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.