Care este varsta medie de casatorie?

Varsta medie pentru casatorie a crescut foarte mult in ultimii ani, in majoritatea statelor industriale. Chiar si in tarile in curs de dezvoltare sau in cele unde industrializarea a aparut mai tarziu, s-a inregistrat o crestere a varstei medii de casatorie in cazul femeilor. Astfel de statistici reflecta o atitudine feminista in cea mai mare parte a statelor lumii, deoarece din ce in ce mai multe femei muncesc sau isi doresc sa termine o scoala.

De exemplu, daca privim statisticile din Statele Unite din ultimii 100 de ani, putem observa ca varsta medie de casatorie in cazul barbatilor a fost 25,9 ani in 1900. Pe de alta parte, femeile din anii 1900 se casatoreau la o varsta medie de 22 de ani. Asta inseamna ca ideea ca femeile erau vandute de mici pentru a se casatori este numai o idee falsa.

In alte culturi insa, varsta medie de casatorie poate fi mai mica decat cea inregistrata in Statele Unite. De exemplu, in Mexic, varsta medie de casatorie din prezent este de 23,3 ani in cazul barbatilor si 18,4 ani in cazul femeilor- insa si aceste valori au crescut foarte mult, avand in vedere ca industrializarea a aparut mai tarziu in Mexic.

In prezent, varsta medie de casatorie din Statele Unite este de 26,8 ani la barbati si 25,1 ani in cazul femeilor. Interesant este ca, cu toate ca aceste valori au crescut in ultima perioada in cazul barbatilor, valorile nu sunt semnificativ mai mari decat cele inregistrate acum 100 de ani. De fapt, media varstei a scazut, in cazul barbatilor, din anii 1910 spre 1960- an in care s-a inregistrat cea mai mica valoare- 22,8 ani. Exista scaderi si in cazul femeilor in anii 1960, insa acestea sunt neglijabile.

De fapt, in ultimii 20 de ani, atat femeile cat si barbatii au prezentat o crestere considerabila a varstei de casatorie. In prezent, barbatii sunt cu doi ani mai in varsta decat media varstei de casatorie din anii 1980, iar femeile cu trei ani mai in varsta, valoare raportata la acelasi an.

Casatorie in Romania


Cele mai multe femei au avut varsta intre 24 - 27 ani la casatorie, iar luna cu cele mai multe casatorii inregistrate a fost august, cu 21.022 casatorii, iar cu cele mai putine a fost in martie. Varsta medie la casatorie in cazul femeilor este de 28,2 ani, iar varsta medie la prima casatorie este de 26,4 ani- potrivit Institutului National de Statistica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce parere ai?

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.