Cainii si emotiile

Iubitorii de animale insa mai cu seama cei care au in grija lor un animal de companie tind sa creada si sa trateze acel animal ca si parte din familie. Atasamentul emotional nu este insa fara o baza. Auzi destul de des cum un stapan vorbeste cu cainele sau si nu numai pentru a da ordine. Si te intrebi cata minte poti sa ai. Insa studiile arata ca patrupedele au puterea de a simti emotii la fel ca oamenii. Iubirea lor neconditionata vine de undeva...

Berns, de la Universitatea Emory, s-a bazat pe aceste teorii si curiozitati pentru a realiza un studiu. Asta pentru a dovedi cum simt cainii afectiunea, emotia. Daca oamenii isi accelereaza starea emotionala in momentul in care anticipeaza ca urmeaza ceva ce incanta, cainii nu sunt mai prejos. Prin simplele gesturi de a oferi ceva de mancare sau de a urmari care sunt reactiile acestor patrupede cand simt sau aud venirea stapanului s-a ajuns la concluzia ca functia centrilor nervosi se aseamana cu cazul oamenilor.

Dar sa nu uitam ca sunt animale. Desi este magulitor si pentru detinatorii de animale o confirmare a ceea ce ei simteau cercetatorii spun ca intr-o oarecare masura totul se datoreaza stilului stapanului. Pentru ca aceste animale au fost dresate si domesticite in timp pentru a putea fi crescute ca si animal de companie practic exista acel efect de oglinda: mintea canina reflecta cum sunt stapanii. Si nu este de mirare ca acestia se aseamana intr-o oarecare masura pentru ca traind impreuna se imprumuta gesturi si moduri de a actiona chiar daca un stapan nu va include asta in dresaj ca si tematica clara. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce parere ai?

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.