Sunete si gusturi

Se spune ca mancarea ar putea avea un cu totul alt gust daca esti insotit de o persoana draga. Ba mai mult decat atat se pare ca exista si o stransa legatura insa sunete si gust. Cercetatorii britanici spun ca studiile lor au relevat faptul ca masa este mai delicioasa cu cat sunetul de fundal este unul placut.

Poate muzica sa influenteze atat de mult incat sa fie ingredient secret in aceasta ecuatie? Cercetatorii spun ca este total adevarat, de vreme ce sunetele amplifica experienta gustului, cu pana la 10%. Mai mult decat atat se crede ca un anume gust se transpune intr-o anume compozitie muzicala. Spre exemplu gustul amarui de ciocolata se poate corela cu o arie sau cu muzica clasica, cu tonuri grave precum gustul intens de la desert.

Nu este de mirare ca restaurantele apeleaza la muzica ambientala pentru a spori o anume experienta. Pentru ca te face sa te simti bine, uneori te relaxeaza, alte ori este ceea ce te energizeaza si te face sa fii mai exaltat asa ca ai toate motivele pentru care muzica sa faca parte din ritualul de masa. Desigur, uneori este si o strategie pentru a potrivi un anume gust cu o anume mancare: este absolut sugestiv sa se serveasca fructe de mare cand muzica de fubdal este a unor valuri ce se sparg la mal.

Ce trebuie sa stim este ca acele sunete inalte se potrivesc cu feluri de mancare dulci sau acre si cand vine vorba de felurile de mancare amare muzica potrivita ar fi sunetele joase si grave.

Cercetatorii spun ca oricine poate incerca o astfel de senzatie, o experienta unica in ale degustatului cand se alege si muzica perfecta. Mai ales daca si compania este una buna este clar ca deja exista ingredientele perfecte pentru o masa completa si apreciata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce parere ai?

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.