Simbol al Pastelui, de ce rosu si de ce tocmai oul

Daca e sa ne gandim la dilemele pe care le are omenirea am putea spune ca oul este cel care starneste controverse. Pai nu ne intrabam noi daca la inceput era oul sau gaina? Acum dilema se refera la ceea ce inseamna sarbatoarea pascala. Te-ai gandit de ce tocmai oul este simbol pentru asta ceva?

Se pare ca oul rosu este edificator pentru sarbatoarea pascala. Istoria biblica spune ca in momentul in care a fost rastignit Iisus mama sa avea cosul de oua in mana. Asezata la picioarele divinitatii, sangele ce s-a scurs a facut ca ouale sa se transforme in cele rosii. De atunci, ca simbol al acestui moment, continuam sa vopsim ouale.

Dar mai mult decat atat se pare ca exista si o traditie si superstiei inca de dinaintea acestui moment. Asta inseamna ca oul reprezenta venirea primaverii, asa cum spun legendele. Mai apoi, momentul rastignirii divinului si a tot ceea ce inseamna asta s-a corelat in alt sens, tot cu oul. Se spune ca o coaja de ou este ca si simbol pentru mormantul acestuia in timp ce oul in sine reprezinta modul in care Iisus si-a facut aparitia, straludind si in viata.

Cat despre ciocnitul oualor este exact aceeasi poveste. Se spune ca pana sa isi faca aparitia soldatii ce pazeau mormantul au auzit zgomote, apoi au vazut ca trupul disparuse. Acel ciocanit si acel ciocnit de ou se aseamana ca si gest simbolic.

Una peste alta se pare ca tot ceea ce poate face un muritor de rand este sa se rezume la posibilitatea de a aduce anumite simboluri in atentie. Acordam credit unor momente de acest gen pentru ca sunt de altfel si singurele lucruri omenesti si materiale pe care le putem face. Poate ca rasplata, poate ca respect pentru asta, avem nevoie de tot ce inseamna repere de acest gen. Pana la urma este cea mai importanta sarbatoare crestina din anul bisericesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce parere ai?

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.