Noile cercetari arata ca orificiile in forma de cratere de la suprafata Lunii sunt ramasite ale impactului unei comete. Pana nu demult, aceasta teorie nu a beneficiat de un sprijin puternic.
Una dintre cele mai renumite dintre aceste forme-numite ciudate Reiner Gamma-poate fi observata cu ajutorul unui telescop. Aceta trebuie indreptat spre partea de sud- vest a satelitului natural, si poate fi cel mai bine vazut cand Luna este in scadere. Doua astfel de lucruri similare au fost descoperite ulterior, in momentul in care o nava spatiala a prezentat imagini cu cealalta parte a Lunii.
Descoperirea acestor cratere pe partea cealalta a Lunii a fost urmata de observatii care sustin ca aceste locuri sunt asociate cu anomalii in campul magnetic al Lunii. Acest lucru a deschis calea catre mai multe teorii. Una dintre aceste teorii sustine ca anumite roci au avut o ”memorie proprie” la un moment dat cand campul magnetic al Lunii ar fi fost mai puternic. Aceste pungi de magnetism au interferat cu vantul solar.
Sunt estimate aproximativ 300 de mii cratere mai mari de 1 km numai pe partea vizibila a Lunii vazute de pe Pamant. Majoritatea lor poarta numele oamenilor de stiinta sau a unor exploratori. Anumite cratere localizate aproape de poli se afla in permanenta in frig si intuneric.
Luna are mereu aceeasi fata indreptata spre Pamant, motiv pentru care prima imagine care ii arata si partea nevazuta a fost realizata abia in 1959, de naveta spatiala ruseasca Soviet Luna 3.
Luna nu a incetat sa ne ofere suprize, in anul 2009 au fost gasite si depozite de gheata la polul sud. Apa continea elemente metalice ca magneziu, argint, mercur, sodiu si calciu.
Craterele se formeaza atunci cand meteoriti, mici bucati de roca si metal care cutreiera Sistemul Solar, cad pe suprafata unei planete, sau in acest caz, pe suprafata Lunii.
Craterele de pe Luna variaza in marime de la peste 200 km in diametru pana la marimea unei portocale . Deoarece nu exista conditii meteo pe Luna, singura modalitate de a se eroda un crater existent este de a fi acoperit de un alt impact sau mai multe resturi de la alte impacturi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Tu ce parere ai?
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.