Beneficiile plansului

Ai auzit dintotdeauna ca oamenii puternici nu plang, iar in acest fel ai ajuns la concluzia ca plansul este un semn de slabiciune. Toti oamenii plang. Plangem chiar din prima clipa in care ne nastem si pana murim: plangem cand pierdem pe cineva drag sau cand revedem pe cineva, cand absolvim sau cand castigam ceva. Sunt diferite tipuri de emotii dar care dau nastere catre aceeasi manifestare: plansul. Cu toate ca pare a fi un semn al slabiciunii, plansul ne elibereaza de unele tensiuni si ne face sa ne simtim bine. Asadar, se pare ca exista o multime de beneficii ale plansului care imbunatatesc starea psihica si fizica a oamenilor.

Afla care sunt beneficiile plansului:


Principalul beneficiu al plansului este catarsisul, care inseamna o eliberare sub forma de emotie a unor trairi refulate care provoaca o tulburare. In momentul in care plangi, reusesti sa te eliberezi de tristete, tensiunea si alte emotii care iti aduc suferinta. Uneori, plansul poate fi considerat ca o supapa care iti permite sa "rasufli" atunci cand ai adunat prea multa presiune sufleteasca sau durere.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta inca nu au descoperit ce se afla in spatele actiunii de a plange. Una din explicatii ar putea consta in timpul evolutiei care poate semnaliza situatiile in care oamenii se simt in pericol dar care doresc sa se apere fara a face prea mult zgomot. Pe masura ce timpul trece, oamenii de stiinta au descoperit ca plansul poate indeplini si alte roluri- lacrimile au devenit o metoda de a atrage atentia celor din jur in situatii in care oamenii au cu adevarat nevoie de un sprijin. De asemenea, plansul ajuta si la rezolvarea mai rapida a certurilor si conflictelor, deoarece este foarte greu sa continui o cearta in momentul in care partenerul tau de conflict incepe sa planga. Plansul este un semnal ca ar trebui sa ne retragem dintr-un conflict.

Un studiu recent care a urmarit analizarea senzatiilor ce apar dupa plans sustine acelasi lucru ca si celelalte, ca lacrimile aduc o imbunatatire a starii de spirit dupa ce dispare nevoia de a plange.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce parere ai?

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.